EM: Lyden av Payets skudd

EM er godt i gang. England har fått sin (vanlige) nedtur, bråket i Marseilles gater har tatt mye av oppmerksomheten, mens Wales har fått en pangstart. Likevel er det lyden av Payets skudd som har gjort størst inntrykk.

Og, da må jeg virkelig understreke at det er lyden det handler om. Eller rettere sagt lyden av stemmen som formidlet skuddet. Nemlig NRK Sportens Olav Traaen. For jeg har nemlig ikke sett skuddet til Payet. Men du verden, hva gjør vel det, når jeg likevel har opplevelsen av at jeg så det. Ja til og med har jeg opplevelsen av å ha vært der, i Paris, på Stade de France.

Tidligere i år ga jeg ut boken ”Hjem og snu kjerringa” på Tigerforlaget. En bok viet til de gode sportssitatene, de planlagte så vel som de ufrivillige. Gullkornene og sleipasningene, tabbene og misforståelsene. Det var et fantastisk morsomt arbeid og vekket både gode og mindre dårlige minner fra norsk idretts historie.

En av dem som ikke var representert med flest sitater, men som likevel satte sitt fotavtrykk i boken, er den tidligere nevnte Olav Traaen. ”Selv jeg hadde scoret der. Med 2,18 i promille!” utbrødt i sin tid Traaen i forbindelse med en scoring i Tippeliagen. Jeg skulle gjerne likt å se det…

Men denne gangen handler det altså om internasjonal fotball. Sommerens høydepunkt. EM i fotball. Åpningskampen er en nervepirrende affære for mange – ikke minst for vertsnasjonen som med støtte fra titusener av publikummere skal forsøke å holde nervene i sjakk og overbevise fra første stund. Frankrike-Romania var en fryd for øyet… eller fryd for øret som det var for min egen del.

På vei til hytta med familien og med radio’n på NRK P1 ble EM-måltidet åpnet med den forretten åpningskampen i virkeligheten er. Det er som en smakebit på hva vi skal få resten av de fire ukene mesterskapet pågår. Og denne gangen blir det altså servert av Olav Traaen. For min del er det hele som en to timer lang lissepasning. Med engasjement, glød, iver, frustrasjon, kunnskap og en hel del å humre godt av.

Jeg husket godt at jeg trengte litt tid å venne meg til Traaens stil. Og helt sikkert har den og han også forandret seg med årene. Men, jeg kommer aldri til å glemme den fantastiske opplevelsen det var å høre ham formidle Tysklands totalte ydmyking av Brasil i VM-semifinalen for to år siden. Med høydepunktet et stykke ut i andre omgang der Traaens første kyss i forbindelse med Gothia Cup eller Dana Cup blir brukt som en del av arbeidet for å trekke opp perspektivet på hvor historiske og sensasjonelt det som skjedde ute på banen faktisk var. Ikke en gang Tom Nordlie, som kommenterte sammen med Traaen kunne la være å trekke smilebåndet og følge opp med en lett syrlig kommentar.

Men, kanskje på tide å skru tiden tilbake til det fantastiske skuddet i Paris fredag kveld. Det avgjørende skuddet som sendte Frankrike til himmels og Traaens energi samme vei. Jeg forstod det umiddelbart! Dette var ikke bare et bra skudd, det var fantastisk! Eksepsjonelt! Og rammen er selvfølgelig den aller beste. Han som skyter, som blir helten på hjemmebane og som sørger for at vertsnasjonen får sin best tenkelige start på mesterskapet.

I dag er det søndag, EMs tredje dag og fortsatt har jeg ikke sett scoringen til Payet. Ikke har jeg sett Bales scoring heller. Faktisk har jeg ikke sett noen av scoringene. Likevel har jeg vært med og tilstede og kunnet nyte kampene bare gjennom radioens høyttaler. En spennende kamp, som er godt formidlet på radio, blir egentlig mer spennende når en ikke kan se det. Slik som åpningskampen mellom Frankrike og Romania. Så som England mot Russland – begge deler godt formidlede drama.

Så, kanskje blir det å prioritere NRK SPORT på radio’n gjennom dette mesterskapet. Scoringene kan jeg jo se etterpå, i oppsummeringene om jeg trenger. Men kanskje er det ikke nødvendig, for jeg vet hvor bra Payet skjøt. ”De skyter ikke så godt på landsskytterstevnet en gang!” ropte Olav Traaen. Det sier faktisk det meste.

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fotball og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s