Islandske bautaer og portugisiske fluer

Ronaldo

Skjermdump fra Aftenposten.no

Jeg vet at Ronaldo er god. Han er kanskje til og med verdens beste fotballspiller. Likevel er det forferdelig vanskelig å ikke kose seg litt over å se hvor furten, sur og grinete han blir når motgangen kommer.

Det ble sannelig EM-fest i går også. Det sørget Island for. Med 1-1 mot Portugal sørget de for at den første runden i gruppespillet ble avsluttet med en solid overraskelse. Det bør vel også nevnes at Ungarn tidligere på dagen overrasket med å slå Østerrike 2-0. Så, kanskje var ikke Ungarn så dårlige likevel, ja slik som mange skulle ha det til før play off-kampene mot Norge?

Sistnevnte kamp fikk jeg verken sett eller hørt. Men Portugal-Island ble inntatt med en solid dose forventninger. Eller er det kanskje riktigere å si håp. For, jeg håpet virkelig på et islandsk mirakel. Ikke bare fordi det er morsomt å se den lille slå den store. Ikke bare fordi favoritters fall har en egen og god klang. Nei, primært er det knyttet til at det faktisk gir meg en glede å se hvor furtne og sure store, gode fotballspillere kan bli når det går dem imot.

Altså, Ronaldo er fryktelig god. Og det føles som han er det nesten alltid. Flotte mål, god teknikk, fart, spenst. Ja, det synes som han har alt. I mine øyne har han aldri spilt på det rette laget, men det skal jeg ikke holde mot ham. Men uansett hvor god Ronaldo har vist seg å være, er han likevel som en grinete liten unge når ting går ham i mot. Så også i går kveld.

Tøffe, sterke og hardtarbeidende islendinger sørget stort sett for at Ronaldo ikke fikk gjort noe som helst. Joda, han og Portugal hadde spillemessig overtak og skapte flere gode sjanser, men likevel: Ronaldo var en skygge av seg selv i går. Og da blir han sur. Klager, furter og henger med geipen. Dårlige egenskaper når du er kaptein på et lag som trenger å manes til en siste innsats i jakten på scoringer og poeng.

Bedre blir det ikke når han, som kaptein, knapt nok takker for kampen heller. Og når jeg i dag leser hos Aftenposten at han fortsatte å furte etter kampen, er jeg bare nødt til å kose meg ekstra.

”De kommer ikke til å gjøre det bra i dette mesterskapet,” sa Portugals kaptein etter kampen. Og velger da å se bort fra at Island allerede har levert en kamp over forventning, mens hans eget lag har levert en kamp med underlvering.

Tap og vinn med samme sinn, er det noe som heter. Det er vanskelig, jeg vet det. Og som fotbbalsupporter har jeg for lengst forstått at du ikke kan nøye deg med å nyte eget lags gleder – det blir for lite smil av det. Derfor er du også nødt til å nyte andre lags nedturer – litt i det minste.

Island er nå likevel de som sørget for mest glede i går. Kanskje var det ikke så vakkert, brilliant og direkte «fotballunderholdene” – men det var glød, iver, kampvilje, trøkk, sang, smil og en herlig intensitet.

Ifølge Olav Traaen på NRK Sport (som overtok for TV2s Øyvind Alsaker ved pause) var om lag 10 prosent av Islands befolkning på plass i St. Etienne. Det sier noe om engasjementet, gløden og viljen i en nasjon og en gruppe spillere. I går kjempet våre islandske venner som løver gjennom hele kampen. Eller som Karl-Petter Løken sa: ”Portugiserne ligger strødd som fluer. Islendingene står som bautaer!”

Og akkurat det var faktisk helt sant. Du må stå opp og kjempe når du vil vinne fotballkamper. Det gjorde islendingene i hele går kveld, bortsett fra en gang. Da de nærmest stoppet opp å spille fotball og ropte på straffe på grunn av en hands i den portugisiske sekstenmeteren. Det var absolutt ingen hands. Eller som min favorittkommentator Olav ropte ut da islendingene skrek på straffe: ”Så vil de ha noe av dommeren der!” som om de egentlig var små unger som ville ha is eller smågodt.

Sannheten er at islendingene i går ville ha det de kunne få. Poeng mot en antatt mye bedre motstander. Det klarte de. Hurra for det!

 

Per

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fotball, Hjem og snu kjerringa og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s